Skip links

Guihulngan Learning Center​

Project Brief

The Guihulngan Learning Center, located in Negros Oriental is a pro-bono public school designed by JOG+Associates. The development features several key spaces to create a holistic learning environment. Planned in the area are elementary schools, computer labs, community amphitheaters, a chapel as well as sports facilities. This is done to encourage a pedagogical learning environment, where children learn by doing, in the relatively isolated Barangay Binobohan.​


Project Type

Residential Development

Role

Architecture
Interior Design
Project Management

Date

2019

Various auxiliary spaces are also placed to create a well rounded environment, such as a community kitchen, performance stages and play areas. These social spaces augment the academic learning, and will equip the students with the tools needed as they grow.

Due to the site’s remote location, several design measures were undertaken to ensure material availability. For the community chapel, thatch roofing is used as an environmentally friendly, yet thermally effective roofing solution, by taking advantage of vernacular lashing techniques, the upkeep of the roofing turns into a community oriented activity. 

Rammed earth is also explored as a building methodology, by using locally available soil to create an effective wall solution, while minimizing the amount of material that needs to be imported on site. The needed Concrete and steel were sourced from locally available manufacturers, to allow for ease of transport.

Share on

This website uses cookies to improve your web experience.
Explore
Drag